London tömegközlekedési díjszabásának igen bonyolult rendszere van, ezért az alábbiakban csak a legfontosabb, a turisták számára leghasznosabb információkat közöljük. Itt, akit érdekel, a különböző pdf-ekben megtekintheti az összes típusú jegyet, és díjszabást.

A londoni metróhálózat igen kiterjedt, de ha valahova véletlenül mégse vinne metró, akkor buszra szállhatunk. A metrójegy (zónáktól függetlenül) 2008-ben 4 fontba kerül, a buszjegy pedig 2 font, azonban a 6 darabos gyűjtőjegy (Bus Saver) csak 6 Fontba kerül, így darabonként 1 Fontos áron jön ki. Egy metrójeggyel annyi átszállás tehetünk, amennyire szükségünk van ahhoz, hogy eljussunk a célunkhoz, azonban ez a buszjegyre nem igaz.

Megfontolandó Oyster Card vásárlása: ennek birtokában a a metrójegy általában jóval olcsóbb lesz, mint 4 Font, ekkor csak annyit fizetünk, ahány megállót mentünk, és még hosszú metrózások esetén is jóval olcsóbb lehet végső ár. Hétvégén, és este 7 után még ennek a kedvezményes árnak is csak kb. a 60 százalékát kell fizetni egy útra. Oyster Carddal a buszjegy is olcsóbb: csak 90 p. Oyster Card a legtöbb metróállomáson vásárolható, és külön Oyster Card árúsító helyek is vannak. Fontos, hogy az Oyster Cardot nem csak felszálláskor, hanem akkor is érvényesíteni kell, ha elhagyjuk a metró területét. Ennek hiányában kártyánk a maximális díjjal lesz megterhelve.

Lehetőség van Travelcard vételére, amely nem csak a metróra, hanem a buszokra, a villamosokra, és egyéb londoni vasutakra is érvényes (kivéve a Hearthrow Express). Travelcard birtoklásával ezek használata ingyenes lesz. Napi, 3 napos, heti, havi, és éves Travelcard létezik, a diákok kedvezményest vásárolhatnak. Különböző zónákra szóló Travelcardok vannak, és ha elhagyjuk a zónát, ahova érvényes a Travelcardunk, jegyet kell vennünk.

A Travelcardok ára attól függ, hogy melyik zónára vesszük, ill. hogy felnőtt, diák, vagy gyermek Travelcardot vásárolunk. Pl. az 1-2-es zónára szóló napi felnőtt Travelcard 6,80, a 3 napos pedig 17,40 Font (azonban olcsóbb 3 db 1 napos Off-Peak Travelcardot venni, amennyiben 9:30 után utazunk, vagy hétvégén). 1-3-as zóna: 8 Font, az 1-4-es zónába érvényes Travelcard pedig 9,40 Font (ezekből csak napi van). Lehetőség van Off-peak Travelcard vételére, ha hétköznap csak 09:30 után szándékozunk utazni, ill. szombaton, vasárnap, és ünnepnapokon egész nap érvényes. Ez olcsóbb: az 1-3-as zónás 5,30, az 1-4-es zónás pedig 5,90 Font (ezekből szintén csak napi létezik). A fő nevezetességek megtekintéséhez általában elég 1-2-es zónára szólót beszerezni. Fontos információ, hogy a buszok esetében nincs zónás felosztás! Tehát ha csak 1-2-es zónára szóló Travelcardot veszünk is, azzal akár az 5-ös zónában is buszozhatunk. Azonban ez kizárólag buszokra igaz.

Napi- és heti buszbérlet (amellyel azonban nem használhatjuk a metrót, míg a Travelcard mindkettőre érvényes) 3.5 ill. 13 Fontba kerül.

Busztérkép:

 

Metrótérkép:

TÁVOLSÁGI BUSZKÖZLEKEDÉS

National Express A legnagyobb busztársaság.
Menetrendszerinti buszjáratok országszerte. Interneten is lehet jegyet vásárolni, Magyarországra is elküldik a jegyet díjmentesen

The Airline
London Heathrow, London Gatwick repülőterek és Oxford között közlekedő buszjárat

Speedlink
London Heathrow és London Gatwick repülőterek között közlekedő buszjárat

 

  AUTÓZÁS

The Automobile Association

The Royal Automobile Club

 

  AUTÓBÉRLÉS

 

Europcar autóbérlés   

 

   
Opodo: repülőjegy, szálloda, autóbérlés


Avis


Hertz


Budget

  

 KOMPKÖZLEKEDÉS

www.ferrybooker.com
Komp jegyeket vehetünk online

 

 TAXI

www.traintaxi.co.uk
Információ a vonat- és metróállomásoknál lévő taxiállomásokról

 

 REPÜLŐTÉR

www.a2bairports.com
Nagy-Britannia összes repülőterének részletei

 

  LONDONI KÖZLEKEDÉS

www.londontransport.co.uk


www.thetube.com
A londoni metró weblapja

 

  VONATKÖZLEKEDÉS

www.thetrainline.com
Tervezd meg utazásod, rendeld meg jegyed

www.nationalrail.co.uk

 

 

Oldalmenü
Naptár