Westminster a londoni közigazgatás központja. Itt található a királynő és a miniszterelnök rezidenciája, a Parlament és a Westminster- apátság is, számos brit uralkodó temetkezési helye.

Whitehall

A Trafalgar Squar-en áll a polgárháborút kirobbantó I. Károly lovasszobra, melyet 1663-ban készítettek. Emellett ez a szobor jelöli London nulladik kilométerkövét is.
A Whitehall egy széles sugárút a Trafalgar Square és a parlament között, melynek két oldalán kormányhivatalok sorakoznak. A Whitehall Színház után a fegyveres erők főparancsnokának hivatala és a lovas testőrök (Horse Guards) laktanyája áll. Látványos, ahogyan a királyi testőrök (egyenruhában, fehér kesztyűben és tollforgós sisakban) az egykori Whithall Palace-t őrzik. (Itt lakott VIII. Henrik) Itt rendezik meg továbbá a Királynő hivatalos születésnapi ünnepségét is.

Parlament  www.parliament.uk  Nyitva: H:14:30-22:30, K-SZ:11:30-19:30, P:9:30-15.

A Parliament Square volt az ország első körforgalmú tere. Ekörül helyezkednek el London fő jelképei.
Ezek közül az egyik a Parlament 100 méter magas óratornya, melynek harangja 13 tonnát nyom. A harangot egy túlsúlyos parlamenti képviselőről, Benjamin Hallról nevezték el, aki részt vett a Big Ben (a harang) felszerelésének munkálataiban.
Szemben áll a képviselők irodaháza a Portcullis House, melynek érdekessége, hogy kéményei a légkondícionáláshoz tartoznak.
A Parlament legrégebbi és legpatinásabb része az 1708.-ban épült Westminster Hall. Ezt az épületet készült felrobbantani Guy Fawkes a 17. században, azonban nem járt sikerrel. Azonban a Westminster Palace így sem menekült meg, 1835.-ben egy tűzvészben a Westminster Hall és egy kis altemplom kivételével leégett. Mai formáját Sir Charles Barry és Augustus Pugin tervei alapján nyerte el. Az épültet a Victoria Tower zárja, ahonnan Lordok Házának bejárata nyílik. Ezen az ajtón lép be a Királynő, hogy megnyissa a Parlament új ülésszakát. A toronyban jórészt régi iratokat tárolnak, de ez jelzi a parlamenti üléseket is. Ha ülésezik a parlament, a tornyon a nemzeti zászló, a Union Jack lobog. (Éjszakai ülések esetén az óratornyot világítják ki)
Az Alsóházba a Szent István- kapun lehet bejutni, és az ülések a látogatók galériájáról végignézhetők. Itt kell sorban állniuk azoknak is, akik augusztustól szeptemberig idegenvezető kíséretben akarják körbejárni a törvényhozás épületét.
A Parlament épületével szemben áll a Jewel Tower, melyet vizesárok vesz körül. Az itt található múzeum a képviselőház múltját és jelenét tárja fel.
A Victoris Towers Gardenben áll Rodin, A calais-i polgárok című szoborcsoportja mellett Emmeline Pankhurst és lányának (nőmozgalmi aktivisták) szobra is.

Londoni parlament 

A miniszterelnök rezidenciája

A miniszterelnöki rezidencia a Downing Street 10. szám alatt található, 1732 óta laknak itt a miniszterelnökök. Földszinti tanácstermében ül össze a kabinet, a szomszédos 11. szám alatt pedig a pénzügyminiszter lakik.

Cabinet War Rooms

A kormány háborús bunkere a második világháború idején nyújtott menedéket a kormány tagjainak. 1984. óta múzeum működik benne, minden pontosan úgy látható, ahogy a világháború idején volt. Megtekinthető az akkori térképterem és írógéppark, illetve a bunkert a Fehér Házzal (USA) összekötő telefon, a "forró drót".
A kiállítás tárgyai között szerepelnek Churchill fegyverei, levelei, táviratai.

Buckingham Palace  www.royal.gov.uk  Nyitva: aug.-szept.:9:30-17:30

A Buckingham Palota 1837. óta a királyi család legfőbb londoni rezidenciája. Augusztustól szeptemberig azonban a királynő nem lakik itt, így fogadótermei megnyílnak a látogatók előtt. A fogadótermek mellett megtekinthető még a zeneszoba, az étterem és a Vermeer, Rembrandt és Rubens alkotásaival díszített trónterem is, természetesen idegenvezetővel. Emellett a látogatók sétát tehetnek a 16 hektáros palotakertben is. A palota többi részébe (több mint 600 teremből áll) kizárólag meghívóval lehet bejutni.
Az északi szárny első emeletén találhatók a királynő és Edinburgh hercege által használt 12 szoba, melyek mindegyike a Green Parkra néz. A királynő jelenlétét a felhúzott nemzeti zászló hirdeti a londoniaknak.
A Buckingham Palace Roadon található a Queen's Gallery, ahol a világ legnagyobb magánkép- gyűjteménye látható. Található itt da Vinci- rajzgyűjtemény, Rubens- portré, Hoghart művek és még sok értékes darab.
A szomszédos királyi istállók (Royal Mews), adnak ottont nem csak a hintóknak, de a Rolls Roye-oknak is. Az állami ünnepségeken a királynő az 1762-ben készíttetett aranyhintót használja. London egyik legfőbb nevezetessége a palota előtti őrségváltás (az őrök medvebőrös sisakja is igen híres), melyre minden nap 11:30-kor kerül sor. (télen minden másnap) Az új őrség a Wellington laktanya felől közeledik, s a palota előcsarnokában találkozik a régi őrséggel, és katonai indulók kíséretében kicserélik kulcsaikat.
A palota előtt áll az 1901-ben készített, a brit világbirodalom nagyságát hirdető Quen Victoria Memorial (Viktória- királynő emlékműve) 

Marylebone György korabeli kertváros, boltocskáival, kocsmáival és villáival igazi kisvárosi hangulatot áraszt. Vasárnaponként a Moxon Street-en piacnapot is tartanak.
A Wigmore Street-re nem csak a divatházak miatt érdemes betérni, de itt található London egyik legpompásabb hangversenyterme, a Wigmore Hall is.
Ugyancsak Marylebone-ban, a Manchester Sqare-en áll a Herfordt House, ahol a Wallace Collection gyűjtemény található (a belépés ingyenes) A magngyűjteményben számos festmény, páncélok és porcelán tekinthető meg.

Sherlock Holmes Museum  www.sherlock-holmes.co.uk   Nyitva:9:30-18.

A regény szerint Marylebone-ban, a Baker Street 221B-ben lakott a zseniális detektív, Sherlock Holmes. Valójában a 221B épület egy bank. Érdekessége, hogy teljes munkaidőben alkalmaznak egy embert, akinek csak az a dolga, hogy megválaszolja a detektívnek érkező leveleket. A Sherlock Holmes Museum a 239. szám alatt található, ahol a nagy nyomozó otthona tekinthető meg korhű berendezéssel.

Sherlock Holmes Múzeum 


Marylebone Road

Ezen az úton számos érdekesség tekinthető meg. Itt áll Madame Tussaud híres panoptikuma illetve a Planetárium is. A Planetáriumtól keletre a Portland Place-en több követség és tudományos intézet áll, valamint a Broadcasting House, a BBC impozáns székháza.

 A West End a londoni szórakozás fő központja. Színházak, éttermek, fények és csillogás jellemzik.

Piccadilly Circus

Piccadilly Circus a West End központjában fekszik, ez "az a hely, ahol a világ találkozik". Állandó a nyüzsgés, éjjel- nappal turisták hada lepi el. London legforgalmasabb közlekedési pontja 1819.-ben épült (itt van London legnagyobb földalatti megállója is), s 1890.-ben gyulladtak ki a máig meghatározó látványosságot nyújtó fényreklámok.
A tér közepén Erósz, a szerelem istenének szobra díszíti a kutat. Ugyancsak a Piccadilly-nél található a Trocadero Centre, egy hatalmas bevásárlóközpont. Érdekessége a fedett átjárók, vízesések és cserepes virágok sokasága. A bevásárlóközpontban található az ötemeletes Funland szabadidőközpont is, melyben videojátékok, uszoda dodzsem, sportbár és sok más szabadidős sportlehetőség várja a betérőket.
A Piccadillyn áll a Ritz Hotel is, melynek Pálmakertbéli teájára eg hónappal előre be kell jelentkezni.

Trocadero Centre Londonban
Foto: flickr by Kake Pugh

Soho

A Shaftesbury Avenue északi oldalán terül el kis utcák hálózatából álló, éttermekkel, pubokkal, kisebb boltokkal, színházakkal és mozikkal teli Soho.
A Soho Sqare a 17. században épült, akkor London legelőkelőbb terének számított. Ma a tér középpontjában áll II. Károly szobra. Az 1960.-as években a bohémvilág központja volt ez a városrész, művészek és írók lepték el.
Sokan a klubok és bárok városrészeként ismerik, és részben igazuk is van. Rengeteg örömtanya is várja a betérőket, melyek "minden igényt kielégítenek". Érdemes azonban vigyázni ezekkel a helyekkel, mert könnyen odaveszhet a nyaralásra magunkkal vitt összeg.

Kínai negyed

A Shaftesbury Avenue-tól délre fekszik Chinatown, azaz a Kínai negyed. Erről számos kínai csemegeüzlet, étterem, áruház, díszes utcai lámpa és boltív árulkodik. Nem csak a keleti ízek szerelmesei találják meg itt számításaikat, de a gyógyfüvek és a természetgyógyászat hívei is. Vasárnaponként piacnapot tartanak egzotikus ételekből.
Az igazi látványosság és élmény mégis a február eleji kínai holdújév, amikor maszkos, jelmezes emberek lepik el az utcákat.

Leicester Square

A Leicester Sqare nem messze fekszik a Piccadilly Circus-től. Nem csak mozijairól híres, hanem arról is, hogy a tér négy sarkán híres emberek szobrai állnak. Középen áll az 1874.-ben épült Shakespeare- emlékmű, melyet rézlemezek vesznek körül. Ezekről leolvasható a világ nagyvárosainak távolsága a szoborhoz képest. A szobrok mellett utcai zenészek, karikaturisták és időnként körhinták is remek látványosságot nyújtanak. A tér északi végében működik a Svájci Központ, melynek harangjátéka sok turistát vonz.

Trafalgar Square

London legnagyobb köztere a Trafalgar Square, mely nevével tiszteleg a Napoleont Trafalgar-nál legyőző Nelson admirális előtt. Az admirális 3,6 méteres szobra a tér közepén egy 50 méter magas korinthoszi oszlopon áll, melyet négy (faragott) oroszlán őriz.
A tér hagyományosan politikai gyűlések és újévi mulatságok helyszíne. Emellett a téren kerül felállításra a minden karácsonykor Norvégiából érkező 20 méter magas lucfenyő. Ez Oslo ajándéka, amiért a második világháború idején London befogadta a királyi családot.
A tér északi végében áll a Nemzeti Galéria és a Nemzeti Arcképtár, keleti végében pedig a tér legrégebbi épülete, az 1724-ben épült St Martin-in-the-Fields.(Amikor épült a tér helyén még mező feküdt.) A tér délnyugati sarkán az admiralitás-ív jelzi a The Mall kezdetét.

Trafalgar Tér Londonban
Foto: flickr by OZinOH

Nemzeti Galéria

Nemzeti Galéria, az ország legjelentősebb képtára. Olyan festők művei láthatók itt, mint Rubens, El Greco, Rembrandt vagy Van Gogh. A főépületből elindulva a nyugati szárnyban a reneszánsz korszakából származó festmények láthatók. Az északi szárnyban a 17. századi festők remekművei láthatók, míg a keleti szárnyban az impresszionizmus képviselőinek, illetve Van Gogh és Cézanne munkáival találkozhatunk. A Nemzeti Galéria mögött áll a Nemzeti Arcképtár, ahol öt emeleten láthatók a nemzet nagyjainak festményei és fotói. A festmények és fotók nagyjából időrendben és korszakonként témák szerint rendezve helyezkednek el.

 

Eljutás: Bakerloo, Jubilee, és North metrovonal: Charing Cross megálló. A Trafalgar Square környékére érkező buszok: 3, 6, 9, 11, 12, 13, 15, 23, 24, 29, 53, 77A, 88, 91, 139, 159, 176, 453.

Nyitva tartás: 10:00-18:00. Szerdánként 10:00-21:00

Belépő: Ingyenes belépés!Strand

A Strand a West End-et a City-vel öszekötő sugárút. Valaha egyike volt London legdivatosabb utcáinak. A Chairaing Cross metróállomás előtt álló kereszt, annak az I. Edward által emeltetett keresztnek a másolata, melyet a király felesége temetési menetét jelölő 12 állomás utolsójaként emeltetett. A Chairing Cross-tól mérik a távolságokat Londonban.
A Tudorok és Stuartok korában a sugárutat paloták szegélyezték egészen a Temzéig. A Victoria- rakpartot 1870.-ben építették a forgalom elterelése céljából. Aki Greenwich-be szeretne kirándulni hajóval az a Charing Cross Pier-től indulva teheti meg. A móló mellett áll az i.e. 1475-ben faragott, 18 méter magas obeliszk, a Kleopátra tűje. Az obeliszket 1819-ben ajándékozta Egyiptom Nagy- Britanniának. A 180 tonnányi obeliszk alá olyan újságokat temették, melyek hírül adták a felállítást, illetve négy Bibliát négyféle nyelven, egy vasúti menetrendet, pénzérméket és az akkori idők 12 angol szépségének fotóit is.
A Strandon több színház mellett áll a híres Savoy Hotel. Az 1889-ben épült hotelben Londonben elsőként voltak külön fürdőszobák, villany és felvonó. Továbbá ez az egyedüli pont a városban, ahol jobbkéz-szabály szerint kell közlekedni.

Covent Garden

A Covent Garden helyén egykor zárda állt, majd évszázadokon át itt működött London legnagyobb piaca. A piac 1974-ben elköltözött, helyére éttermek, kávézók, bemutatótermek települtek. Északi sarkán áll a borsos áron jegyet kínáló Királyi Operaház, amely egy 1733.-ban épült színház helyére épült. A nyugati oldalon áll a Szent Pál templom, mely 1633.-ban épült. Ebben a templomban is, csakúgy mint London szinte összes templomában, számos síremlék található.

Londoni Közlekedési Múzeum

A Londoni Közlekedési Múzeum a Covent Garden délkeleti sarkán áll. A múzeumban hintók, buszok, lóvasút, villamosok és modellek tekinthetők meg. Érdekesség, hogy a múzeum foglalkozik a környezetszennyezés kérdésével is. A gyerekek részére nagy játszótereket építettek ki, a nagyobb gyerekek pedig földalattit is vezethetnek.

Színházi Múzeum

A Színházi Múzeum a Londoni Közlekedési Múzeum szomszédságában áll. (megközelíteni azonban a Russel Street felől lehet) Az intézmény a Victoria and Albert Museum-hoz tartozik. Tárlatában jelmezek, portrék és díszletek találhatók. Emellett jelmezkészítő műhelyek és sminkbemutatók is várják az érdeklődőket.

St James's

A St James's a Piccadilly-től délre fekszik. A királyi udvartartás köré szerveződött városrészben zártkörű klubok és fényűző lakhelyek sorakoznak.
A Carlton House Terrace-ben valaha főrangúak laktak, ma kormányhivatalok találhatók itt. Híres még a St James's Street és a Jeremy Street is elegáns éttermeiről, üzleteiről.

Mayfair

A Mayfair, ami az évente megrendezett előkelő vásárról kapta nevét, a 18. század óta a hatalom és a pénz megtestesítője. A városrész "főutcája" a Bond Street, ahol elegáns ékszerüzletek divatszalonok és régiségboltok sorakoznak. Itt áll a Sotheby's aukciósház székháza is. A belépés ingyenes, de az alkalomhoz illő öltözéket a biztonsági őr szigorúan ellenőrzi. A Bond Street egyik padján Eisenhower és Churchill bronzszobra ül. Ez is mutatja az erős amerikai jelenlétet ebben az elegáns negyedben. Itt áll az Egyesült Államok vizesárokkal körülvett nagykövetsége is, melynek kertjében Roosevelt elnök szobra áll.
A Park Lane Mayfair nyugati határa. Itt áll a Hilton, és a Dorchester Hotel, illetve a Grosvenor House Hotel, melynek díszterme a legnagyobb Londonban.

Mayfair
Foto: flickr by Mr Atrocity

Oxford Street

Az Oxford Street régebben a kivégzés előtt állók utolsó útja volt. Az utca nyugati végében áll Márvány-ív, mely az egykori vérpadnak állít emléket.
Ma üzletek sokasága található itt. A Londonba látogatók egyik kedvelt úticélja. A kisebb üzletek és butikok mellett olyan nagy áruházak is megtalálhatók itt, mint a Selfridges. Decemberben az Oxford és a szomszédos Regent Street is díszkivilágítást kap, ami még több turistát vonz.

 

 A City az ország pénzügyi központja. Területe mindössze 1 km2. Önkormányzata teljesen elkülönül Londonétól, sőt saját rendőrsége van, bejáratait pedig egy griffmadár őrzi.

Eljutás: Legközelebbi metrómegállók: Victoria, St James's Park, Green Park

Belépőjegy (2009): Felnőtt jegyár 16,50 Font. 60 év felettieknek, és diákoknak 15 Font. 17 éven aluliaknak 9,50 Font. 5 éven aluliaknak ingyenes.

Nyitva tartás: A Buckingham Palace 2009-ben augusztus 1.-szeptember 27. között tart nyitva: 9:45-18:00 (utolsó belépés: 15:45).
Buckingham Palota London 

Westminster Abbey  www.westminster-abbey.org

A Westminster- apátság Nagy- Britannia legrégebbi egyházi épülete. A gótikus épület belső kialakítása és díszítése messze földön híres.
Az apátság keleti végénél található a St Margareth's Church, ahol az előkelő társaság hivatalos istentiszteleteit és esküvőit tartják.
Emellett az apátság a nemzet temetkezőhelye. II. Györgyig maguk a királyok is ide temetkeztek, de itt nyugszik többek között Charles Darwin, David Livingstone és Sir Isaac Newton is. Emellett itt nyugszik számos névtelen háborús halott is.
A Költők sarkában a fél angol irodalom képviselői nyugszanak (Kipling, Chaucer, Dickens stb.). Ben Johnson-t állva temették el, mert nem akart holtában sok helyet foglalni. Azonban az apátság nem csak a nemzeti temetkezőhely, hiszen a koronázási szertartás 1308.-tól fogva az apátság falai közt zajlik.
Az apátság híres része még a Káptalanterem, ahol a 14. században összeült az országgyűlés, illetve az altemplom múzeuma, ahol az apátság kincseit és számos uralkodó halotti maszkját illetve temetési viaszmását őrzik.

Westminster apátság Londonban
Foto: flickr by Wallyg

Westminster Chatedral

A Westminster Chatedral London legjelentősebb katolikus temploma. A 19. századi templom 100 méter magas tornyába lift vezet fel. Érdemes fellátogatni, mert a kilátás páratlan szépségű.

St James's Park

A St James's Park mesterséges tavai és virágágyásai London legszebbjei közé tartoznak. A parkban rengeteg kacsa, és más vízimadár, köztük fekete hattyú és pelikán is látható. A madarakat pontosan délután 3 órakor etetik.

The Mall

A The Mall a Buckingham Palotát és a Trafalgar Square-t összekötő széles sugárút. Itt hajt végig a királynő aranyhintaján, lovast estőrei kíséretében, hogy megnyissa a Parlament új ülésszakát. A The Mall-on rengeteg nagyszerű épület és műemlék található. Itt áll többek között Károly herceg otthona, a Clarence House, a Christopher Wren által tervezett Marlborough House és a St James's Palace, amely VIII. Henrik lakhelye volt. A The Mall- ról az Admiralty Arch vezet át a Trafalgar Sqare-re. Az 1911-ben emelt ötnyílású díszkaput VII. Edward építtette édesanyja, Victoria királynő tiszteletére. Érdekessége, hogy középső kapuját csak álami ünnepségek alkalmával nyitják ki, és ezen közlekednek a királyi fenségek.

 

Oldalmenü
Naptár