A Temzétől délre eső terület, Southwark, Shakespeare idejében a Cityben betöltött daraboknak és örömtanyáknak adott otthont. A terület egészen a 19. századig a nyomor és a bűn negyede volt. Ma ugyanez a terület nyüzsgő szórakoztatóközponttá nőtte ki magát.

Érseki palota

A Temze partján, a Lambeth Bridge mellett (szemben a Parlamenttel) áll a Canterbury érsek londoni rezidenciája, a Lambeth Palace. Az 1485.-ben épült palota csak ritkán látogatható, azonban parkja és a St Mary temploma ad otthont a Kerttörténeti Múzeumnak (Museum of Garden History). A múzeum két 17. századi kertész munkásságát állítja a középpontba, akik sok más egzotikus növény mellett az ananászt is meghonosították Nagy- Britanniában. A templom érdekessége, hogy itt nyugszik a lázadásról híres Bounty első embere, Blight kapitány.

Lambeth Palota Londonban 


Birodalmi Hadi Múzeum

A Birodalmi Hadi Múzeum (Imperial War Museum) a Lambeth Road-ról közelíthető meg. A múzeum a háborúk szörnyűségének bemutatása mellett több időszakos kiállítást is szervez, olyan a háborúhoz alig kapcsolódó témákban, mint a divat, a törvényszegés vagy a sport. Az állandó tárlat részét képezik a tankok, fegyverek, a háborúkat megjelenítő műalkotások és imitált lövészárkok is. A belépés ingyenes.

Londoni Birodalmi Hadi Múzeum 

London Eye   www.ba-londoneye.com

Southwarkban található a világ legmagasabb óriáskereke, melyről csodás kilátás nyílik egész Londonra. A Milleneumi Kerékként is emlegetett, 135 méter magas építményt az új évezred köszöntésére adták át 2000.-ben. A kilátóként funkcionáló 32 üvegbúrába egyenként 25 fő fér be, s 30 perc alatt tesz meg egy kört.

 Eljutás: Legközelebbi metrómegállók: Westminster (1-es kijárat: Westminster Pier), Waterloo

Jegyár (2009, zárójelben a 2009. április 1. utáni, megemelt jegyárak): 16 év felettieknek: 15,17 (17) Font. 60 év felettieknek: 11,74 (14) Font. 4-15 év közötti gyermekeknek: 7,59 (8,50) Font.

Nyitva tartás: Októbertől áprilisig: 10:00-20:00. Májusban, júniusban, és szeptemberben: 10:00-21:00. Júliusban, és augusztusban 10:00-21:30.
London Eye 

Southwark Chatedral

A Southwark Chatedral, mely a 12. században apátsági templom volt, London egyik legszebb temploma. Az évekig a templom gyülekezetébe járó Shakespeare emlékére emelt emlékművet 1912-ben emelték. A neves amerikai egyetem névadóját, John Harvard-ot pedig ebben a templomban keresztelték meg. Ennek tiszteletére jött létre a Harvard- kápolna. A székesegyház előtti téren, a Borough Market a 13. században létesült gyümölcs- és zöldségpiac. Ma péntekesn és szombaton tartanak piacnapot, és főként biotermékeket, ínyencségeket árulnak.

Old Operating Theatre& Herb Garret

Ez az egyetlen olyan sebészet az országban, mely a 19. századból megmaradt. A múzeum bemutatja a 19. század orvosi gyakorlatát, illetve Southwark társadalomtörténetét. A Herb Garret 19. századi recepteket, és a hozzájuk használt gyógyfüveket mutatja be.

London Dungeon   www.thedungeons.com   Nyitva:júl.-szept.:9:30-20.;okt.-jún.:10-17:30

A London Dungeon a városi rémségek és csapások bemutatója. A tárlat foglalkozik a feketehalállal, aNagy Tűzvésszel és Hasfelmetsző Jack-kel is.

HMS Belfast

A HMS Belfast az utolsó még látható második világháborús hajó.A csoportos látogatás során a hajóhídtól a gépteremig végigjárható a 950 fős legénységgel működött hadihajó. Archív felvételeken bevetés közben is megtakinthető a HMS Belfast.

Tower Bridge   www.towerbridge.org.uk   ápr.-okt.:9-18; nov.-márc.:9:30-18

A Tower-híd 1894-ben épült, burkolata alatt 1 ezer tonna acél található. Nagyobb vízijárművek érkezésekor a híd közepét bonyolult szerkezet emeli fel. A billenőkar telje felemelkedéséhez 90 percre van szükség. Az építményen belül működő Tower Bridge Experience a híd történetét és működését mutatja be.

Eljutás: District és Circle Line metróvonalak: Tower Hill megálló, Jubilee és Northern vonal: London Bridge megálló.

Tower Bridge Vinopolis, City of Wine

A Vinopolis kiállítása végigvezeti a látogatókat a világ híres borvidékein. A négy órás ismertető mellett a belépő díjában öt bor megkóstolása is benne van.

South Bank Centre

A South Bank Centre Európa legnagyobb kultúrközpontja. Itt található a Royal Festival Hall, a 2900 férőhelyes koncertterem, a Qeen Elisabeth Hall, ahová 912-en férnek be és a 372 főt befogadó Purcell Room. A kultúrközpont felső szintjén található a Hayward Gallery. Ez életműveket, mozgalmakat és művészettörténeti korszakokat mutat be. A szomszédos épületben található az ország elsőszámú művészmozija, a National Film Theatre.

Nemzeti Színház

Az 1976-ban megnyílt Nemzeti Színházban három terem, az Oliver (1200 fős), a Lyttelton (900 fős) és a Cottesloe (stúdiószínház) található. Az idegenvezetés során a színfalak mögé is bepillantást nyerhetnek a látogatók.

Nemzeti Színház
Foto: flickr by nomad831

Tate Modern

A Tate Modern, a kortárs és modern művészet bemutatója. A jellegzetes, magas téglakéményes épület, ahol a múzeum helyet kapott, valaha áramfejlesztő volt. A kiállítási tárgyak folyton változnak, így mindig valami újdonságot láthat a látogató.

Eljutás: Jubilee metróvonal: Southwark megálló. District és Circle metróvonal: Blackfriars állomás.

Belépőjegy: Ingyenes!

Nyitva tartás: Vasárnap-csütörtök: 10:00-18:00. Péntek, szombat: 10:00-22:00

 

Szent Pál Katedrális   www.stpauls.co.uk

A Szent Pál Katedrális, mely elsőként épült protestánsnak, Sir Christopher Wren műve. A katedrális 1675- től egészen 1710-ig épült, költségei majdnem 750 ezer fontot tettek ki. Fő érdekességei a márványlépcső, a főoltár, a kupolához vezető lépcső, az oldalhajók és az Amerikai emlékkápolna. Több sír is található a székesegyházban, többek között Wellington hercegéé, Lord Nelsoné és dr. Samuel Johnson-é.
Eltérően más katedrálisoktól a Szent Pált sűrűn körbeépítették, köszönhetően a helyhiánynak és a borsos telekáraknak.

 

 

 Eljutás: A Tower a Temze mellett, a Tower Bridge mellett van. Metró: District és Circle Line vonal: Tower Hill megálló, Jubilee és Northern vonal: London Bridge megálló.

Belépő (2009 márc. 1.-től 2010. feb. 28.-ig): Felnőtteknek 17 Font. Diákoknak és 60 év felettieknek 14,50 Font. 16 éven aluli gyermekeknek 9,50 Font. 5 éven aluli gyermekeknek ingyenes.

Nyitva tartás: Március 1.-október 31.: 09:00-17:30. Vasárnap, és hétfőn: 10:00-17:30. November 1.-február 28.: 09:00-16:30. Vasárnap, és hétfőn: 10:00-16:30.

 Londoni Tower

 
Windsori várkastály: a várfalakat még Hódító Vilmos kezdte építeni. Nem messze innen a Frogmore Mauzóleumban pedig Victoria királynő nyugszik. Érdemes a várkastély mellett Windsor városkáját is körbejárni. Itt található például a több millió kockából felépült Legoland Windsor. A hozzá tartozó 150 hektáros parkban legoműhelyek működnek és lovaglásra is lehetőség van.

Windsor
Foto: flickr by otzberg

Blenheim Palace: A Woodstock mellett álló kastély Anglia legnagyobb magánháza. Parkja 1,2 hektáros. Első tulajdonosa (és építtetője) Marlborough első hercege volt, de itt született 1874-ben Winston Churchill is.
Canterbury: Itt található Európa legszebb egyházi épületeinek egyike a canterbury-i székesegyház, melyben Thomas Becket halt mártírhalált. Emellett canterbury érseke az anglikán egyház első érseke.

Canterbury 


Bath: Bath György korabeli atmoszférát áraszt a mai napig. Itt található a híres római fürdő, melyben mára már egészségközpont és szépségszalon is működik.
Cambridge: Cambridge híres egyetemi város, első egyetemét 1281.-ben alapították. Épületeit többek között Rubens képei is díszítik.

Cambridge 


Oxford: Oxford híres egyetemváros, emellett rengeteg turista célpontja. A híres költő, Keats szerint Oxford a "világ legszebb városa"

Oxford 


Stratford-upon-Avon: Ez a város Shakespeare szülőhelye. Csoportos városnézés keretében megtekinthető minden ház, melynek valaha köze volt a drámaíróhoz. Emellett a város folyóparti színházában Shakespeare darabokat játszanak.

Kensington és Chelsea királyi kerülete kedvelt villanegyed neves áruházakkal, parkokkal és hangversenytermekkel. Valaha Kensington és Chelsea két különálló közigazgatási terület volt, mára azonban Kensington beolvadt Chelsea-be.

Apsley House

Az 1770-ben épült Aplsey House akkoriban a London 1. számot viselte. Itt működik a Hyde Parkra néző Wellington Museum, mely 4 ezer kiállítási tárgyat és látványos képtárat őriz.

Royal Hospital

A Royal Hospital-t 1692-ben Christopher Wren emelte. Itt laknak a veteránok teljes ellátással, ápolással és némi járandósággal. Az épület faburkolatos dísztermében ravatalozták fel 1852.- ben Wellington holttestét. Működik itt egy kis múzeum is. A kórház kertjében rendezik 1862. óta májusban a chelsea-i virágvásárt, mely a legnagyobbak egyike.

Londoni Royal Hospital 


National Army Museum

A múzeum a brit hadsereg történetét mutatja be 1485.-től napjainkig. Itt állították ki Napoleon kedvenc lovának, Marengonak a csontvázát és az indiai hadsereg fegyvereit is. A fegyverek és ágyúk mellett festmények és életnagyságú modellek is láthatók.

Chelsea Physic Garden

Az 1,5 hektáros kertet 1676-ban hozták létre gyógynövények tanulmányozására. Olyan ritka növények i láthatók itt, mint a mandragóra és a maszlag. A rendezett ágyások külön mutatják be a gyógynövényeket, konyhakerti növényeket, veszélyeztetett fajokat, egyes kontinensek jellegzetes növényit. A kertben megtalálható egy országos bodorrózsa- gyűjtemény is.

Harrods

A Knightsbridge-ben található Harrods áruház messze földön híres.Messziről felismehető az előtte parkoló sofőrös Rolls- Royce- okról. A hírességek fő bevásárló helye, leárazáskor sokan napokkal az időpont előtt letáboroznak az épület előtt.

Harrods, London 


Victoria and Albert Museum

A múzeum alapkövét 1899-ben maga Victoria királynő fektette le. Itt látható a világ legnagyobb iparművészeti gyűjteménye, csaknem 5 millió kiállítási tárggyal büszkélkedik. Maga a múzeum majd 13 kilométernyi utat foglal magába. Aki nem tudja végigjárni ezt a hosszú utat, a következőket azért mindenképpen nézze meg:
Üvegplasztika: a bejáratnál függő mű Dale Chihuly alkotása
Raffaello kartonjai: a Sixtus- kápolnába szánt falikárpitok vázlatai
Szoborpark: 18. század végi és 19. század végi neoklasszicista alkotások
Gipszöntvények és hamisítványok: neves műalkotások másolatai
Ázsiai és iszlám gyűjtemény: az indiai művészet fellegvára a Nehru- teremmel
Olasz gyűjtemény: olasz művészek alkotásai
Kerámiák: a világ legnagyobb kerámia-, csempe-, fazekasáru- és porcelángyűjteménye

Victoria and Albert Múzeum 

Természettudományi Múzeum

A Natural History Museum 75 millió növényt, kőzetet, ásványt és állatot őriz, legfőb büszkeségei azonban a dinoszauruszok. Emberbiológiai termében az emberi test valamennyi részét megvilágítják. A Jerwood Gallery-ben festmények, nyomatok és rajzok láthatók. Némelyikük a 19. századi felfedezők könyveihez szolgáló illusztrációk eredeti példánya. Itt található a hétemeletes kutatóközpont, a Darwin Centre is, ahol csoportos vezetés keretében járhatjuk körbe az épületet. Sétánk alkalmával akár neves tudósokkal is találkozhatunk.

Tudomány Múzeuma

A Science Museum egy technikatörténeti múzeum, mely a gőzmozdonytól kezdve mutatja be az elmúlt évszázadok technikai vívmányait. A múzeum 7 emeleten elhelyezkedő 10 ezer kiállítási tárgya egész napos látogatást kíván.

Royal Albert Hall

A Royal Albert Hall ,a mintegy 8 ezer fő befogadására alkalmas csarnok, 1870-ben épült. Az építéshez szükséges pénzt 1300 hely kiárusításával teremtettek elő. Az egykori tulajdonosok utódai ma is ragaszkodnak az így szerzett helyekhez. A csarnok üvegkupolája 41 méter magas, az itt található 10 ezer regiszteres orgona pedig 150 tonnát nyom.
Rengeteg rendezvényt tartanak itt a koncertektől a boxmeccsig. Júniusban a Royal Albert Hall ad helyet a BBC által támogatott komolyzenei koncertsorozatnak, a Henry Wood Promenád- koncerteknek.

Kensington Gardens

A Kensington Gardens a Hyde Park mellett fekszik. És bár a két park összeolvad, külön parkokként tekintenek rájuk. Együttes területük 2,5 km2.
A park egykor a Kensington Palace része volt, mely egy ideig királyi palotaként is funkcionált. A palotai mai küllemét Christopher Wren-nek köszönheti. A palota nyitva áll a nagyközönség előtt, és a látogatók nem csak az épület szépségében, hanem a királyi kosztümökben és műkincsekben is gyönyörködhetnek.
A palotakertben egy süllyesztett kert és egy üvegház is látható. A park közepén egy tó húzódik, melyet Serpentine-nek neveznek. Déli partján áll a mesehős, Peter Pan szobra, amelyet a hatóságok 1912-ben titokban, éjszaka emeltek meglepetésként.
A Hyde Parkban lehetőség van lovaglásra és csónakázásra is. VIII. Henrik idejében a a park még vadasparkként működött. A Hyde Parkban található a Diana hercegnőnek állított emlékszökőkút, a Princess Diana Memorial Fountain.

Kensington Park 

Eljutás: Legközelebbi metrómegálló: St Pauls

Nyitva tartás: 08:30-16:00.

Belépőjegy (2008): 10 Font. Diákoknak 8,50 Font. 60 év felettieknek 9 Font. 7-16 éves gyermekeknek 3,5 Font.

Szent Pál Katedrális Londonban 


St Bart's kórház

A St Bartholomew's Hospital London legrégebbi kórháza, 1122.-ben alapították. Múzeumában sebészeti eszközöket mutatnak be, s közben hangszalagról hallhatjuk, hogyan változott az évszázadok során az orvosok, ápolók, patikusok szerepe.

London Helytörténeti Múzeuma

London múltjába enged betekintést az ingyenesen látogatható Museum of London. Több mint egymillió tárgya között őskori és római emlékek, jelmezek, iparművészeti munkák és fotók találhatók. A kétszintes épületben időrendben és tematikusan rendezve ismerhetjük meg Londont.

Bank of England

A brit jegybank épülete egy háromszöget formázó saroképület. A Bank of England 1694-ben jött létre, és az államnak nyújtott kölcsön fejében pénzkibocsátási jogot kapott. Napi több mint 5 millió bankjegyet nyomtatnak itt, és itt őrzik az ország aranytartalékait is. Az épületben működik a Bank of England Museum is. Itt viaszbábmodellek szemléltetik a banktisztviselők munkáját, sa hangszalagról megismerhetjük a bank történetét.

Bank of England, London 


Értéktőzsde

Az Értéktőzsdét kereskedők hozták létre 1553-ban, kezdetben zártkörű klubként működve. Már a londoni tőzsde a világ egyik legforgalmasabbja, naponta körülbelül 7 ezer értékpapír cserél gazdát.

Lloyd's of London

A Lloyd's of London, a világ legnagyobb biztosítótársaságának székháza. Az épület nem látogatható, de kívülről érdemes körbejárni. Érdekessége a látványlift és a márványcsarnokban található harang, a Lutine Bell, melyet jó hír esetén kétszer, rossz hír esetén egyszer kongatnak meg. Itt található a Szerencsétlenségek Könyve is, amely minden, a tengeren odaveszett hajó adatait tartalmazza.

Lloyd's of London 

Monument

A Munument az 1666-os Nagy Tűzvésznek állít emléket Wren tervei szerint.A 61 méter magas dór oszlopból gyönyörű kilátás nyílik. Érdekessége, hogy magassága (61 méter) pontosan megegyezik azzal a távolsággal, mely az oszlop talapzatát választja el a tűz kiinduló helyeként ismert pékségtől. Található itt egy kis képtár is, melyben Wren 56 toronyterve tekinthető meg. (Csoportos túrákat is szerveznek Wren munkáinak megtekintésére)

Tower    www.tower-of-london.org.uk

A Tower a City legrégibb építménye. Volt kincstár, levéltár, csillagvizsgáló, börtön, vérpad állatkert és pénzverde is a történelem során. A híres erődöt 22 torony és egy (kiszáradt) vizesárok veszi körül. Számos herceg, királyné és áruló vesztette fejét falai között. Idegenvezetői a "beefeater"-ek, akik színes egyenruhában pompázó veteránok. (Minimum 22 évet töltöttek a fegyveres erőknél) Aki a Tower-be látogat érdemes tudnia, hogy körbejárása legalább 3 órát vesz igénybe. (Térkép ingyen kapható) Akinek nincs ideje mindent végigjárni, a következőket mindenképp nézze meg:
Középkori palota: a lakóépületek bejárata az Árulók kapuja előtt található, itt közlekedtek az itt élő uralkodók. A Wake-field tornyot 13. századi bútorokkal rendezték be, míg a Lámpás-toronyban szintén 13. századi műkincsek láthatók.
Fehér torony: az erődrendszer legrégebbi része (1078-ban építették)
Bástyasétány: a Bástyasétányhoz a Slat Tower-ből (valaha börtön volt) lehet feljutni
Koronaékszerek: a koronaékszerek látogatásakor a repülőtéri ellenőrzések szigorával is vetekedő ellenőrzésen kell átesnie a látogatóknak.A fő látnivalók előtt futószalag visz el.
Királyi Lövészek Múzeuma: a Tower közepén található épületben az alakulat történetit követhetjük nyomon Orániai Vilmos korától kezdve.

Oldalmenü
Naptár